11 lokaliteta u užem izboru za “ 7 NAJUGROŽENIJIH ” 2023.

07.02.2023

Hag / Luksemburg, 25 Januar 2023.

 

Povodom  10. godišnjice  Programa  “ 7 Najugroženijih “ 2023, Evropa Nostra – evropski  glas civilnog društva posvećeno kulturnom i prirodnom nasleđu – i  Institut Evropske  investicione  banke su upravo objavili  11  najugroženijih  lokaliteta  nasleđa  u Evropi  u užem izboru  za ovogodišnji Program.

 

11  najugroženijih  spomenika i lokaliteta nasleđa u  Evropi  za 2023:

 

 

Izbor  je  izvršen na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svakog od lokaliteta kao i na osnovu ozbiljne opasnosti sa kojom se oni danas suočavaju. Nivo angažovanja lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera  spasavanju ovih lokacija smatrani su ključnim dodatnim vrednostima. Drugi kriterijum izbora bio je potencijal ovih lokacija  da deluju kao katalizator održivog razvoja i kao alat za promovisanje mira i dijaloga u svojim lokalitetima i širim regionima.

 

Međunarodna savetodavna komisija, koja se sastoji od stručnjaka za istoriju, arheologiju, arhitekturu, konzervaciju, analizu projekata i finansije, izabrala je 11 ugroženih lokaliteta nasleđa koji su ušli u uži izbor.  Nominacije za  Program “7 Najugroženijih” 2023. podnele su organizacije članice, pridružene organizacije, ili individualne članice Evropa Nostra iz cele Evrope kao i članice Alijanse za evropsku baštinu.

 

 

Vodenice  Bistrice, Petrovac na Mlavi

 

Bistričke vodenice su jedinstveni kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna, nastao u periodu između 19. i sredine 20.veka, locirane u selu Bistrica, duž reke Bistrice u Istočnoj Srbiji. Arhitektura vodenica predstavlja tradicionalne karakeristike balkanskih ruralnih struktura, a to su male i drvene konstrukcije.

 

Selo Bistrica, još od prvog pominjanja u 14. veku, neguje tradicionalni način življenja i bavljenja ovom delatnošću, sve do industrijske revolucije, kada se ovakav vid proizvodnje zamenjuje savremenijim. Razumevanje ovakvog agrikulturnog načina života i njegove harmonije sa prirodom je važno oruđe, kako za očuvanje evropske baštine, tako i za aktuelnu borbu protiv klimatskih promena.

 

Danas su vodenice pod pretnjom uništenja usled dugotrajnog napuštanja i izloženosti vremenskim uslovima.

 

Lokalna zajednica je uz podršku  opštinskog Zavičajnog muzeja i „Udruženja vodeničara i pomeljara“ iz Bistrice, a u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Petrovac na Mlavi, kandidovala ovaj lokalitet za Program “7  Najugroženijih”  2023. godine, uz podršku Europa Nostra Serbia.

 

Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvršćavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica. Očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

 

Zajedno sa drugim stambenim, duhovnim i komercijalnim objektima narodne arhitekture, vodenice u Bistrici  čine jedinstven ruralni pejzaž, koji svedoči o važnom procesu proizvodnje hrane nekada prisutnom širom Evrope. Iako su neke vodenice i dalje u funkciji, ceo kompleks vodenica u Bistrici je u procesu degradacije usled različitih prirodnih faktora, poput poplava, ali i zbog neodržavanja. Uz odgovarajuću restauraciju, interpretaciju i odgovarajući plan održivog kulturnog turizma, vodenice u Bistrici bi mogle postati odličan primer uspešne revitalizacije baštine koja donosi višestruku korist lokalnoj zajednici i privredi“, saopšteno je u Savetodavnom panelu  Programa “7 Najugroženijih”.

 

Izvršni  predsednik  Evropa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger, izjavio je : Ovaj  uži izbor  obuhvata širok spektar  spomenika i lokaliteta nasleđa koji se suočavaju sa različitim  vrstama ozbiljnih pretnji. Lokalne zajednice i organizacije civilnog društva su duboko posvećene očuvanju  ovih izuzetnih primera našeg zajedničkog nasleđa, ali im je potrebna šira podrška. Stoga pozivamo  lokalne, regionalne, nacionalne i  evropske  zainteresovane strane, kako javne tako i privatne, da udruže snage sa Evropa Nostrom  i našom mrežom članova  i  partnera  kako bi osigurali  održivu budućnost  za  ove lokacije  u užem izboru.”

 

Konačna lista  7 Najugroženijih  lokaliteta nasleđa u Evropi za 2023. biće predstavljena u aprilu.

KONTAKTI  ZA ŠTAMPU

 

Europa Nostra

Joana Pinheiro

Communications Coordinator

E. jp@europanostra.org, M. +31 6 34 36 59 85

Antigoni Michael

7 Most Endangered Programme Coordinator

E. am@europanostra.org; T. +31 (0) 70 302 40 51

 

European Investment Bank Institute

Bruno Rossignol, bruno.rossignol@eib.org

T. +352 43 797 07 67; M. +352 621345 862  

 

Predlagač

Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi

Vedrana  Lazarević, topetrovacnamlavi@gmail.com

M. +381 64 8679930

DA SAZNATE VIŠE

 

O svakom lokalitetu u užem izboru:

Information and experts’ comments

Photos & e-banners & video

(in high resolution)

Press release in various languages

www.7mostendangered.eu

www.europanostra.org

http://institute.eib.org

https://topetrovacnamlavi.com

 

Program  7 Najugroženijih

 

Program 7 Najugroženijih, koji ove godine proslavlja 10 godina postojanja, vođen je od strane Evropa Nostra u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke. Takodje ima podršku programa Evropske Unije   Kreativna Evropa. Pokrenut 2013. godine program je deo kampanje civilnog društva za spas ugroženog nasleđa Evrope. Podiže svest, priprema nezavisne procene i predlaže preporuke za akciju. Takođe obezbeđuje grant od 10.000 eura po navedenoj lokaciji za pomoć u sprovođenju dogovorene aktivnosti koja će doprineti spasavanju ugrožene lokacije. U većini slučajeva, uvrštavanje ugroženih lokacija na listu služi kao katalizator i podsticaj za mobilizaciju neophodne javne ili privatne podrške, uključujući finansiranje.

 

Izvršni predsednik  Evropa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger, izjavio je: “Program 7 Najugroženijih koji objedinjuje ekspertizu  kulturnog nasleđa i propagiranje  Evropa Nostre i tehničku procenu i finansijsku ekspertizu Evropske investicione banke, ove godine slavi  10 godina svog postojanja. U ime Evropa Nostre, želim da se zahvalim  Evropskoj investicionoj banci  i njenom  Institutu kao  i svim stručnjacima , profesionalcima i volonterima na njihovom značajnom doprinosu spasavanju ugroženog evropskog nasleđa  kroz ovaj značajan program.”

 

Direktor Instituta Evropske investicione banke, Shiva Dustdar, izjavio je: “Institut EIB je ponosan što doprinosi očuvanju ugroženog nasleđa Evrope kroz Program 7 Najugroženijih sa našim dugogodišnjim partnerom Evropa Nostrom. Već deset godina ovaj katalitički program olakšava transfer znanja i iskustva između različitih partnera i zemalja. Inovativan je u svom formatu, koristan u svojoj svrsi i pokazuje kohezivnu moć kulturnog nasleđa koja povezuje evropske narode i zajednice.” 

 

Evropa Nostra

 

Europa Nostra je evropski glas civilnog društva posvećenog očuvanju i promovisanju kulturnog i prirodnog nasleđa. To je panevropska federacija nevladinih organizacija za nasleđe, podržana od strane široke mreže javnih institucija, privatnih kompanija i pojedinaca, koja pokriva preko 40 zemalja. Prepoznata je kao najveća i najreprezentativnija mreža baštine u Evropi, koja održava bliske odnose sa Evropskom Unijom, Savetom Evrope, Uneskom I drugim međunarodnim institucijama. Osnovana 1963.godine, Evropa Nostra ove godine slavi 60 godina svog postojanja.

Evropa Nostra vodi kampanje za spas evropskih spomenika, lokaliteta I pejzaža, posebno kroz Program 7 Najugroženijih i odaje priznanje kroz Evropske nagrade za kulturno nasledje / Nagrade Evropa Nostra. Evropa Nostra aktivno doprinosi definisanju i implementaciji evropskih strategija i politika u vezi sa nasleđem, kroz participativni dijalog sa evropskim institucijama i koordinaciju Evropske alijanse za nasleđe.

Evropa Nostra je među zvaničnim partnerima inicijative Novi evropski Bauhaus koju je razvila Evropska komisija i regionalni je kopredsedavajući Mreže za klimatsko nasleđe za Evropu i  Zajednicu nezavisnih država Komonvelta.

 

Institut  Evropske investicione banke

 

Institut  Evropske investicione banke (EIB-I) osnovan je u okviru EIB grupe (Evropska investiciona banka i Evropski investicioni fond) da promoviše i podržava društvene, kulturne i akademske inicijative sa evropskim zainteresovanim stranama i širom javnosti. To je ključni stub angažovanja EIB grupe u zajednici i građanstvu. Više informacija na  http://institute.eib.org/

 

Kreativna Evropa

 

Kreativna Evropa je program Evropske Unije koji podržava kulturne i kreativne sektore, omogućavajući im da povećaju svoj doprinos evropskom društvu, ekonomiji i životnom okruženju. Sa budžetom od 2,4 milijarde eura za 2021-2027, podržava organizacije u oblasti nasleđa, scenske umetnosti, likovne umetnosti, interdisciplinarnih umetnosti, izdavaštva, filma, televizije, muzike i video igara, kao i desetine hiljada umetnika, kulturne i audiovizuelne profesionalce.