DOBITNICI NAGRADA EU I EVROPA NOSTRE ZA 2020

18.07.2020

21 USPEŠNI PRIMER IZ 15 ZEMALJA

Brisel / Hag, 7. maj 2020. - Uoči ovogodišnjeg Dana Evrope (9. maja) Evropska komisija i Evropa Nostra s ponosom objavljuju dobitnike Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evopa Nostre za 2020. godinu. Nagrađeno je 21 dostignuće iz 15 evropskih zemalja.

Ovogodišnja impresivna selekcija dobitnika nagrade uključuje projekte od restauracije Rubensovog paviljona u Antverpenu, do oživljavanja renesansnog arsenala na Hvaru; od transevropske mreže “Tramontana” posvećene istraživanju materijalnog i nematerijalnog nasleđa planinskih regiona, do brižljivog očuvanja kulturnog predela formiranog podzemnim pećinama i vinarijama u provinciji Burgos u Španiji; ponovnog rođenja impozantne bazilike Santa Maria di Kolemađo u Akvili u Italiji, teško oštećene razornim zemljotresom 2009. godine, do “Ambulante za spomenike” sa timom zanatlija za hitne intervencije na ugroženom nasleđu Rumunije; i od “Skeniranja za Siriju”, istraživačkog projekta koji je sproveo istraživački centar u Holandiji, do velike izložbe koja obeležava 75. godišnjicu oslobođenja Aušvica, organizovanu u koprodukciji Poljske i Španije.

 

 

Ljubitelji nasleđa iz Evrope i celog sveta mogu ovde glasati za svog omiljenog dobitnika nagrade  odlučiti ko će od njih ove godine osvojiti Nagradu publike. U vreme izolacije i fizičkog distanciranja, Evropska komisija i Evropa Nostra nadaju se da će nadahnuti veliki broj ljudi da otkriju ovogodišnja nagrađena dostignuća i podele imena svoja tri omiljena pobednika. Nagrada publike biće objavljena tokom jeseni 2020. Dobitnici nagrade Grand Prix, koja donosi i novčanu nagradu od 10 000 evra, takođe će biti objavljeni ovom prilikom.

„Kriza COVID-19 jasno je pokazala koliko su kultura i kulturno nasleđe potrebni ljudima i zajednicama širom Evrope. U trenutku kada stotine miliona Evropljana ostaju fizički razdvojeno, naše kulturno nasljeđe nastavlja, više nego ikad, da okuplja ljude. Ovogodišnji dobitnici nagrada Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evopa Nostre nadahnjuju i snažni su primeri koji zaista doprinose bliskijoj, ujedinjenijoj i otpornijoj Evropi “, rekla je Maria Gabriel (Mariya Gabriel) evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

„U ovim izazovnim vremenima, naši dobitnici nagrada, sa svojim pričama o uspehu, kako se nevolja može prevazići stručnošću, zalaganjem i timskim radom, pravi su glasnici nade. Ovi uzorni nagrađeni projekti pokazuju da je kulturno nasleđe od vitalnog značaja za naš mentalni i fizički oporavak od traume koju prouzrokuje pandemija. Naša zajednička baština i oni koji brinu o njoj mogu doprineti na tako mnogo načina: od stvaranja dostupnog kulturnog sadržaja putem kreativnih digitalnih rešenja do preduzimanja konkretnih radova na obnovi i sanaciji kao čina socijalnog i ekonomskog preporoda za naše gradove i sela “, rekao je Herman Parcinger (Hermann Parzinger), izvršni predsednik Europa Nostre.

Nagrada EU za kulturno nasleđe / Nagrada Evropa Nostre pokrenula je Evropska komisija 2002. godine, a od tada ih vodi Europa Nostra - Evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom nasleđu. Nagrade imaju podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije. Dobitnike nagrada birao je nezavisan žiri sastavljeni od stručnjaka iz oblasti nasleđa iz čitave Evrope, nakon detaljne procene kandidatura koje su podnele organizacije i pojedinci iz 30 evropskih zemalja. Žiri je, takođe, odlučio da dodeli tri nagrade Europa Nostra za izvanredna dostignuća iz oblasti kulturnog nasleđa i zemljama koje ne učestvuju u programu Kreativna Evropa, a to su Švajcarska i Turska.

Ove, 2020. godine, dve nove ILUCIDARE specijalne nagrade takođe će biti dodeljene kandidatima koji su se prijavili na konkurs Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evopa Nostre za 2020. ILUCIDARE specijalne nagrade biće objavljene 28. maja. ILUCIDARE je projekat koji finansira Horizon 2020 sa ciljem uspostavljanja međunarodne mreže za promociju nasleđa kao resursa za inovacije i međunarodne odnose.

LISTA NAGRAĐENIH za 2020. godinu

(po originalnom abecednom redu države)

Konzervacija

Rubens' Garden Screen and Garden Pavilion, Antverpen, BELGIJA

Hvar's Arsenal, HRVATSKA

Epitaphs of the University Church of Lajpcig, NEMAČKA

The Museum of Fine Arts, Budimpešta, MAĐARSKA

Basilica of Santa Maria di Collemaggio, L’Akvila, ITALIJA

LocHal, Tilburg, HOLANDIJA

Subterranean Caves and Wineries of El Cotarro, provincija Burgos, ŠPANIJA

The Iron Bridge, Shropshire, VELIKA BRITANIJA

Istraživanje

Tramontana Network III, FRANCUSKA/ITALIJA/POLJSKA/PORTUGALIJA/ŠPANIJA

Turin Papyrus Online Platform (TPOP), ITALIJA

Scanning for Syria, HOLANDIJA

Posvećeni rad

Mr. Don Duco, HOLANDIJA

Edukacija, obuke i podizanje svesti

Cross-border Collaboration for European Classical Music, ČEŠKA

Arolsen Archives Online, NEMAČKA

The Secret Life of a Palace, Gödöllő, MAĐARSKA

Uccu Roma Informal Educational Foundation, MAĐARSKA

Auschwitz. Not long ago. Not far away, POLJSKA/ŠPANIJA

The Ambulance for Monuments, RUMUNIJA

 

Nagrada Evropa Nostra dodeljena je i izuzetnim ostvarenjima iz zemalja koje nisu deo programa Kreativne Evrope:

 

Kategorija Konzervacija

Manor Farm of Bois de Chênes, ŠVAJCARSKA

Kategorija Posvećeni rad

Société de Lecture, Ženeva, ŠVAJCARSKA

Kategorija Edukacija, obuke i podizanje svesti

SARAT - Safeguarding Archaeological Assets of Turkey, TURSKA

 

DODATNE INFORMACIJE

O nagrađenim projektima:

Informacije i komentari žirija

Fotografije

Video

 

Saopštenja za medije na različitim jezicima

 

Zvanična internet stranica Kreativne Evrope

Zvanična internet stranica evropske komesarke Marije Gabriele