Program 7 najugroženijih 2021: Poziv za nominacije

18.07.2020

Ukoliko vam je poznato da je neka baština poput istorijskih spomenika, arheološkog nalazišta, bogomolja, industrijskih kompleksa, istorijskog parka, muzeja ili pokretne baštine  ugrožena - zašto je ne biste nominovali za Program 7 najugroženijih  2021. godine? 

 

 

Program “7 najugroženijih” pokrenut je 2013.kao kampanja civilnog društva, sa ciljem da doprinese očuvanju vrednog evropskog nasleđa koje je trenutno ugroženo nebrigom, nedostatkom sredstava, vremenskim i drugim nepogodama ili neadekvatnim investicionim projektima. Program obezbeđuje stručnu i zagovaračku podršku, i doprinosi mobilizaciji lokalne i međunarodne javnosti u očuvanju ugroženog kulturnog nasleđa.

Program “7 Najugroženijih” sprovodi Evropa Nostra - glas civilnog društva Evrope posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu, u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke, a uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske Komisije.

Lokaliteti koji se nađu na listi Sedam Najugroženijih spomenika kulture Evrope 2021. biće u mogućnosti da se prijave za grant u vrednosti do 10 000 EUR koji dodeljuje Institut Evropske investicione banke, po prvi put od pokretanja programa. Grant IEIB može biti dodeljen odabranim kvalifikovanim lokalitetima sa liste „7 Najugroženijih“ kao pomoć za dogovrenu aktivnost, koja ima za cilj očuvanje ugroženog spomenika kulture.

Možete imenovati nasleđe uz podršku organizacije u vašoj zemlji koja je članica Europa Nostre ili direktno pridruživanjem našoj panevropskoj mreži članica i pridruženih organizacija. Članovi Alijanse evropskog nasleđa 3.3 takođe mogu podneti nominacije za program „7 Najugroženijih“.

Samo uz vašu pomoć možemo da sačuvamo naše zajedničko blago!

Pročitajte Poziv za Nominacije i popunite Formula za nominacije i pošaljite ih putem emaila na adresu sz@europanostra.org (Sara Zanini, koordinatorka programa "7 Najugroženijih")

Rok za podnošenje nominacija: 7. septembra 2020.

Saznajte više na: www.7mostendangered.eu

Više informacija o pozitivnim rezultatima programa možete pronaći ovde.