Seminar o konzervaciji i restauraciji Sinagoge u Subotici

12.10.2015

Pozivamo vas da se prijavite na seminar o konzervaciji na primeru Sinagoge u Subotici, koji će se održati u Subotici od 20. do 25. novembra 2015. godine. Ovaj seminar je prvi u nizu aktivnosti u okviru projekta Nasleđe pod lupom, koji nudi priliku za učenjem i profesionalnim razvojem u polju konzervacije i upravljanja nasleđem najednom od najlepših primera secesije u jugoistočnoj Evropi – Sinagogom u Subotici. Kako je ovaj spomenik izuzetno kompleksna celina, njegovo detaljno izučavanje odlična je prilika za sagledavanje mnogih tehničkih izazova prilikom procesa restauracije, ali i izazova koji nastaju prilikom planiranja buduće upotrebe sinagoge.

Radionica je namenjena mladim profesionalcima, postdiplomcima i studentima poslednjih godina u polju konzervacije, građevine, arhitekture ili drugih oblasti vezanih za probleme zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Ovaj seminar okupiće kao predavače, i stručnjake iz Srbije posvećene restauraciji sinagoge, tako i međunarodne inženjere i arhitekte-konzervatore. Svaki učesnik dobiće sertifikat na kraju radionice.

Osnovni cilj seminara jeste da predstavi načela, metode i tehničke procene konzervacije i restauracije spomenika secesije, kao i da ponudi analitičnu diskusiju o rešenjima za restauraciju Sinagoge na samom terenu.

Seminar će obuhvatiti:

• Edukaciju o istoriji, arhitekturi i specifičnostima restauracije Sinagoge i nasleđa secesije;

• edukaciju i trening  o osnovnim načelima standarda konzervacije

• edukaciju i trening o osnovnovama snimanja i razumevanja struktura istorijskih spomenika

• edukaciju i trening o razumevanju i tehnickoj proceni nosivosti elemenata kao i o neinvazivnim metodama procene nosivosti istorijskih struktura

• aspekt upravljanja kulturnim dobrima, te aspekt strukture donosioca odluka, odgovornosti zajednice i pojedinaca naspram spomenika kulture.

Svi troškovi smeštaja i ishrane tokom radionice biće pokriveni od strane organizatora, dok će učesnici sami snositi troškove putovanja do i od Subotice. Ipak, omogućili smo pet putnih grantova u maksimalnom iznosu od 150 evra za pet, prema prijavama najbolje rangiranih, učesnika iz regiona Zapadnog Balkana[1], kao i pet putnih grantova u maksimalnom iznosu od 50 evra za, prema prijavama najbolje rangiranih, pet učesnika iz Srbije.

Rok za slanje prijava je 1. novembar 2015. godine. Svi kandidati će biti obavešteni o rezultatima selekcije do 7. novembra 2015. godine.

[1] Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Mađarska, Kosovo