ČitamČitaš

04.10.2014

ČitamČitaš – Festival knjige, biblioteke i čitanja

"Raj sam oduvek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku."
Horhe Luis Borhes

ČitamČitaš festival nastao je sa idejom revitalizacije mesta bivše Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, stradale u bombardovanju 6. aprila 1941. godine. Cilj festivala, koji se održava krajem juna svake godine, je da se kroz popularizaciju čitanja i knjige kao medija skrene pažnja javnosti na lokalitet, da se ovom mestu jednom godišnje udahne život, a da se u budućnosti i uredi kao kulturno-istorijski spomenik.

Osnovna aktivnost na Festivalu je trampa pročitanih knjiga, praćene muzičkim programom i izložbama! ČitamČitaš pruža mogućnost svim ljudima da aktivno učestvuju u radionicama, da razmene pročitane knjige, da čitaju i slušaju druge kako čitaju, da se upoznaju sa savremenim piscima itd. Kroz aktivnosti posetioci dobijaju informacije o mestu i značaju bivše Narodne bibioteke, kao i o značaju knjiga i čitanja za unapređenje ličnosti i celokupnog društva.

Pored centralne aktivnosti, Festivala, propratne aktivnosti sporovode se tokom cele godine - radionice javnog čitanja, poezije, diskutovanja o knjigama u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, i srodnim udruženjima, deljenje knjiga, čajanke i diskutovanje na javnim mestima, kao i učešće u različitim manifestacijama kulturno-obrazovno-zabavnog tipa. Od ove godine ČitamČitaš sarađuje i sa Muzejem knjige i putovanja, tako da posetioci Festivala imaju priliku da vide eksponate iz ovog muzeja.

Kroz razgovore sa ljudima tokom cele godine saznajemo koji su razlozi za nečitanje, koji su predlozi za unapređenje čitalačkih navika, kako čitanje i knjige približiti različitim uzrastima i društvenim grupama. Odgovore koje dobijamo kroz razgovor implementiramo u svoj dalji rad i koristimo prilikom kreiranja novih strategija za unapređenje projekta.

Organizatorke festivala su studentkinje istorije umetnosti Tanja Đorđević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Mirjana Jemović. Festival je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a podržan od Narodne biblioteke Srbije, kao i izdavačkih kuća Arhipelag, Službeni glasnik, Riznica srpske duhovnosti, Laguna, Clio, Muzeja knjige i putovanja i udruženja Adligat,Black sheep portala, dečije radionice Cvrčak i mrav i Vip kids.

clio_logobelo   cvrcak i mrav logo   GLASNIK LOGO PLAVI    laguna    logo Arhipelag    logosign   McLogo  riznicalogo

http://citamcitas.rs/

https://twitter.com/CitamCitas

https://www.facebook.com/CitamCitas