ENtopia – naša mesta u Evropi

04.10.2014

ENtopia, mreža ruralnih i malih urbanih naseobina Evropa Nostre

Nema dobrih i loših, zanimljivih i nezanimljivih mesta. Sva su mesta podjednako važna, a na nama je da izvučemo maksimalan kvalitet iz njih!

Ideja programa ENtopia je da ukaže na važnost vrednovanja i očuvanja malih mesta, sela i gradova širom Evrope. Program podstiče umrežavanje malih gradova i sela na evropskom kontinentu, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života u njima, odnosa prema prirodnom okruženju, podsticanja održivog transporta, razvoja otvorenih javnih prostora i očuvanja duha mesta.

Program nudi ujednačenu metodologiju vrednovanja specifičnosti svakog malog mesta – kulture, istorije, pejzaža, arhitekture i manifestacija. Formular za vrednovanje je ujedno i formular za prijavljivanje za članstvo u program ENtopia na evropskom nivou - kojim svaki mali grad ili selo koje želi da se priključi, definiše odnos ljudi, datog mesta i prirode kroz istoriju, radi detaljnu swot analizu i usvaja plan aktivnosti koji će biti sproveden tokom narednih godina, u cilju podsticanja ujednačenog održivog razvoja mesta.

Evropa Nostra Srbija rukovodi programom na nivou Srbije, inicira uključivanje lokalnih zajednica u program, ima konsultantsku ulogu pri izradi i sprovođenju planova, pomaže na izradi i finalnom sklapanju prijava, vodi radionice za lokalne aktere i vrši monitoring sprovođenja aktivnosti.

Za učešće u programu ENtopia mogu se prijaviti lokalne zajednice, lokalne vlasti i organizacije civilnog sektora iz oblasti zaštite životne sredine ili nasleđa, koje se organizaciono bave sprovođenjem programa. Godišnja članarina programa iznosi od 200 do 300 evra, u zavisnosti od broja stanovnika. Sa uplaćenom članarinom, svako mesto postaje učesnik programa, dobija vidljivost i promociju na evropskom nivou, kao i smernice i stručnu pomoć od evropskih partnera i podsticaj da se prijavljene aktivnosti sprovedu u delo, korišćenjem iskustava i resursa koje nudi Evropa Nostra.

 

Koordinator programa ENtopia u Srbiji:

Aleksandar Stanojlović, arhitekta

aleksandar@europa.nostra.serbia.org

+ 381 60 624 3320