idejno rešenje revitalizacije Stare Pivare u Pančevu

18.03.2015

Otkupna nagrada timu Evropa Nostre Srbija za idejno rešenje revitalizacije Stare Pivare u Pančevu

Tim Evropa Nostre Srbija učestvovao je Konkursu za Idejno rešenje rekonstrukcije i revitalizacije Narodne (Stare) Vajfertove Pivare u Pančevu, i osmišljavao kako oživeti napušteni prostor Pivare. Među 28 pristiglih radova, tim ENS-a ušao je u prvih pet i dobio otkupnu nagradu.

Grad Pančevo je u novembru 2014. raspisao Konkurs za Idejno rešenje rekonstrukcije i revitalizacije Narodne (Stare) Vajfertove Pivare u Pančevu, kako bi se analizirali potencijali kompleksa Pivare i ponudile ideje za namene i sadržaje koji bi čuvali sećanje na pivarstvo, a obogatili ponudu centra grada i starog gradskog jezgra. Žiri je rešenja vrednovao na osnovu kriterijuma atraktivnosti, prepoznatljivosti, kvaliteta i adaptibilnost funkcionalnih rešenja, sinergije sa okruženjem, prostorne ekonomičnosti, kvaliteta starog i novog identiteta i ekonomske održivosti.

“Osnovni koncept rešenja počiva na polivalentnosti i adaptabilnosti prostora razrađenih po fazama. Samo rešenje nudi korišćenje kompleksa od postoježćeg stanja do privođenja trajnoj nameni. Kvalitet rešenja se sastoji u ponuđenom modelu upravljanja koji podrazumeva brižljivo praćenje fazne realizacije i ekonomske opravdanosti korišćenja kompleksa.” - rekli su članovi žirije u obrazloženju odluke o nagradi timu ENS-a.

Multidisciplinarni tim Evropa Nostre Srbija činili su Aleksandar Stanojlović, Višnja Kisić, Katarina Živanović, Marko Marković, Sara Sopić i Andreja Nježić.

Pogledajte više informacija o rezultatima konkursa.