Kritički muzej

08.10.2014

Kritički muzej - Uloga muzeja u savremenom društvu

Uloga muzeja u društvu nije samo građenje i očuvanje identiteta, već i stvaranje prostora za kritičko mišljenje, debate i refleksiju o njima.

Projekat Kritički muzej ima za cilj upoznavanje domaće muzejske zajednice sa idejama poljskog istoričara umetnosti i muzeologa prof. Piotra Piotorvskog i time podsticanje intelektualnih, profesionalnih i političkih procesa koji su pokrenuti u Srbiji u oblasti muzejskih reformi.

 

Projektom Kritčki muzej po prvi put se u Srbiji organizuje edukacija za muzejske stručnjake koja se bavi ulogom muzeja u zemljama u tranziciji i bazira na iskustvima i idejama stručnjaka iz Poljske, zemlje koja je prošla tranzicioni period i uspešne evrointegracije. Ovim se stvara profesionalna razmena između dve države, a stručnjacma iz Srbije omogućava da uče iz primera dobre prakse u Poljskoj.

 

Ključne aktivnosti projekta Kritički muzej su:

1. Prevod i izdanje knjige Kritički muzej Piotra Piotrovsog sa poljskog na srpski jezik
2. Predavanje prof. Piotrovskog studentima muzeologije i muzejskog menadžmenta na Filozofskom fakultetu u Beogradu
3. Radionice Kritički muzej namenjena muzejskim radnicima i studentima muzeologije i muzejskog menadžmenta u Muzeju istorije Jugoslavije
4. Javna debata o ulozi muzeja u savremenom društvu u Muzeju istorije Jugoslavije

 

Prof. Piotr Piotrovski je istoričar umetnosti iz Poljske, stručnjak za avangardnu umetnost Istočne Evrope i nove umetničke procese u zemljama koje prolaze kroz tranziciju i njihove odnose sa domanintnim zapadnim diskursom. Tokom 2009. godine na mestu direktora Narodnog muzeja u Varšavi razvija koncept „kritičkog muzeja“ - muzeja otvorenog za sve probleme sadašnjeg društva koji bi postao prostor za refleksiju savremenosti i budućnosti i imao važnu ulogu u razvoju društva.

Evropa Nostra Srbija tokom 2013. godine sprovodi projekat Kritički muzej u partnerstvu sa Muzejem istorije Jugoslavije, Centrom za muzeologiju I heritologiju I Univerzitetom umetnosti u Beogradu, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Republike Poljske.

Partneri:
CMiH logo      mij-logo

Projekat su podržali:

ministarstvo kulture logo krive     logo ambasade poljske