NAGRADE EU I EVROPA NOSTRE

15.08.2017

Podstičemo, širimo i promovišemo najbolje prakse zaštite, istraživanja, podizanja svesti, edukacije i treninga iz oblasti kulturnog nasleđa širom Evrope!

Nagrade Evropske Unije i Evropa Nostre iz oblasti kulturnog nasleđa, osnovane 2002 godine u saradnji sa Evropskom komisijom nagrađuju najbolje projekte za očuvanje i promociju kulturnog nasleđa. Kao takve, nagrade Evropa Nostre slave izvanrednost ideja na planu očuvanja baštine širom Evrope, sa ciljem promocije estetske, ekonomske i društvene vrednosti kulturnog nasleđa.

Svake godine, do 30 izvanrednih projekata iz cele Evrope biva nagrađeno dok se sedam projekata bira za Grand Pri, a jedan projekat dobija nagradu “Izbor publike”. Nagrađeni dobijaju sertifikat i plaketu, a nosioci Grand Prija i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 evra.

Evropa Nostra Srbija je kontakt tačka za program nagrada Evropa Nostre i Evropske Unije u Srbiji. Pratimo projekte i dostignuća institucija, organizacija i pojedinaca koji se bavi nasleđem u Srbiji, podstičemo najbolje da apliciraju za nagradu i pružamo savete i pomoć pri procesu apliciranja. Proces apliciranja otvoren je uvek tokom leta tekuće godine za nagrade za narednu godinu!

Predložite nam primer dobre prakse ili projekta iz Srbije ili nam se obratite za sugestije i podršku ako želite da aplicirate za nagradu!

Izuzetna dostignuća u oblasti nasleđa u Evropi dodeljuju se iz sledeće četiri kategorije:

 

KONZERVACIJA

Izuzetna dostignuća iz konzervacije, unapređenja i adaptiranja za upotrebu u nove svrhe, u kulturnom nasleđu

 

ISTRAŽIVAČKI RAD

Izuzetna vrhunska istraživanja koja dovode do konkretnih efekata u konzervaciji i unapređenju kulturnog nasleđa u Evropi.

 

INDIVIDUALNI I GRUPNI PROJEKTI

Projekti pojedinaca ili organizacija čije zasluge tokom dužeg vremenskog perioda pokazuju izuzetne rezultate u zaštiti, konzervaciji i unapređenju kulturnog nasleđa u Evropi.

 

EDUKACIJA, OBUKA I PODIZANJE SVESTI

Inovativne inicijative vezane za edukaciju iz oblasti zaštite nasleđa, kao i programe obuke iz konzervacije radi podizanja svesti o kulturnom nasleđu.

 

Žiri stručnjaka evaluira i pregleda nominacije, a potom vrši selekciju pobednika u svim kategorijama. Nagrade se dodeljuju tokom javne svečanosti, koja se svake godine održava u drugom evrpskom gradu. Beč je bio domaćin ovogodišnje ceremonije, dok su prethdone svečanosti održane u Atini i Lisabonu. Nagrada Evorpske Unije i Evropa Nostre podržana je od strane Programa za Kulturu EU, koji je odnedavno zamenjen za program Kreativna Evropa. U proteklih 12 godina, 387 projekata je uspešno ostvareno, čime se značajno utiče na struktuiranje sektora za zaštitu nasleđa.

 

Saznajte više o nagradama i načinu prijavljivanja:

http://www.europeanheritageawards.eu/