Najuži izbor projekata za nagradu ILUCIDARE za 2021. godinu

11.06.2021

 

Devet projekata iz oblasti inovacija i međunarodnih odnosa vođenih nasleđem u užoj selekciji za drugo izdanje ILUCIDARE nagrade

Konzorcijum ILUCIDARE, koji uključuje Evropa Nostru i Evropsku komisiju, sa zadovoljstvom predstavlja najuži izbor projekata za nagradu ILUCIDARE za 2021. godinu. Nagrada se dodeljuje u okviru Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa Nostre. Ovi projekti predstavljaju ubedljive primere inovacija i međunarodnih odnosa vođenih nasleđem.

Devet projekata koji su ušli u uži izbor odabrali su stručnjaci iz osam zemalja širom Evrope. Iako su područja i spektar njihovih aktivnosti različiti, svi oni pokazuju kako nasleđe ima potencijal da stvori značajne veze između država i zajednica, razvije nova uzbudljiva rešenja i podstakne društvene promene.

Projekti koji su ušli u uži izbor za nagradu ILUCIDARE 2021 su:

U oblasti inovacija vođenih nasleđem

3D rekonstrukcija Maison du Peuple - Muzej Horta, Brisel, Belgija

Bazilika Svetog Krsta, Leče, Italija

HAP4MARBLE - Očuvanje mermera hidroksiapatitom, Italija

AP Valeta, Malta

U oblasti međunarodne saradnje vođene nasleđem

Projekat Severni Liban, Italija / Liban

Prijatelji Brigena i Fondacija Brigen, Bergen, Norveška

Očuvanje vinskih podruma Negotinske krajine, Srbija

Restauracija zidnih slika od kože u Dvorani kraljeva Alhambre, Španija

EU-LAC muzeji - muzeji, zajednica i održivost u Evropi, Latinskoj Americi i Karibima, Velika Britanija

„Devet projekata koji su ušli u uži izbor za nagrade ILUCIDARE svedoče o inventivnosti, dinamičnosti i osećaju svrhe sveta baštine. Od korišćenja najsavremenijih tehničkih rešenja za očuvanje nasleđa do negovanja saradnje između zajednica i država, kako u Evropi, tako i širom sveta. Ovi izvanredni projekti pokazuju prednost rada izvan pojedinačnih disciplina i granica kako bi se osigurao prenos zajedničkog nasleđa sadašnjim i budućim generacijama. U ime ILUCIDARE konzorcijuma, želim da čestitam ovim značajnim dostignućima koji oličavaju ono za šta se ILUCIDARE ponosno zalaže i toplo vas pozdravljam u  ime vibrantne, međunarodne zajednice ILUCIDARE. Ova slekcija uži izbor nagrađenih je važna tačka u vašem radu i nadam se da ćete je maksimalno iskoristiti. Partneri ILUCIDARE spremni su da vam pruže vidljivost i podršku koju itekako zaslužujete “, izjavio je Koen Van Balen, koordinator projekta ILUCIDARE (Luven, Belgija).

„Projekti u najužem izboru za nagrade ILUCIDARE 2021. pokazuju ogroman potencijal našeg kulturnog nasleđa da deluje kao katalizator kreativnosti i inovacija i da podstiče solidarnost i međudržavnu saradnju. U trenutku kada su Evropska unija i njeni građani angažovani na oblikovanju zajedničke vizije budućnosti, svaki od 9 projekata koji su ušli u uži izbor pokazuju sposobnost nasleđa da podstakne inovativna, efikasna i kreativna rešenja za važna društvena pitanja. Pozdravljam napore pojedinaca i zajednica koji stoje iza njih i nadam se da će mnogi drugi biti nadahnuti snagom njihovog primera. Takođe želim da im se iskreno zahvalim na važnom doprinosu održivijoj i otpornijoj Evropi, uprkos trenutnim izazovima sa kojima se zajedno suočavamo “, rekla je Marija Gabrijel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Konačni dobitnici nagrada ILUCIDARE - pobednik za izvrsnost u inovacijama vođenih nasleđem i za izvrsnost u međunarodnim odnosima vođenim nasleđem - biće objavljeni na jesen 2021. godine na ceremoniji dodele Nagrade EU za nasleđe / Nagradi Evropa Nostre u Venecija.

Dva pobednika imaće jedinstvenu priliku da se pridruže programu ILUCIDARE Šampioni, koji podrazumeva podršku prilagođenu konkretnim potrebama nagrađenih u cilju povećanja njihovog uspeha u daljem razvoju zajedno sa evropskim i međunarodnim ekspertima, kao i partnerima ILUCIDARE konzorcijuma.

Nagrada ILUCIDARE podržana je programom Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020, kao i programom Kreativna Evropa Evropske unije za kulturu i audio-vizuelni sektor, koja obezbeđuje Nagradu EU za kulturno nasleđe / nagradu Europa Nostre.

 

Više o projektima

 

3D rekonstrukcija Maison du Peuple - Muzej Horta, Brisel, Belgija

Od 2015. do 2019. godine muzej Horta, smešten u bivšoj kući i studiju Viktora Horte u Briselu, objektu na Listi svetske baštine UNESCO-a, negovao je plodnu saradnju sa Laboratatorijom Alice (Laboratoire d'Informatikue pour la Conception et l'Image en Architecture) La Cambre -Horta Arhitektonsog fakulteta Univerziteta Libre, što je dovelo do stvaranja delimične 3D rekonstrukcije Maison du Peuple, jedne od najuticajnijih zgrada secesije u Belgiji i najznačajnijeg dizajna belgijskog arhitekte Viktora Horte, koja je nažalost uništena 1965.

Ovaj ambiciozni projekat razvila je multidisciplinarna grupa, koja je okupila arhitekte i studente arhitekture, restauratore, kustose, urednike, stručnjaka za fotogrametrijsko snimanje i kompozitora-pijanistu. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku fonda Baillet Latour i Univerziteta Libre. Žiri je prepoznao inovativni pristup u korišćenju postojeće baze podataka: „Delimična 3D rekonstrukcija Maison du Peuple prikazuje zanimljivu upotrebu tehnologije za razumevanje Hortove vizije, savremenih građevinskih tehnika i arhitektonskih vrednosti. Projekat ima bogatu mrežu saradnika, a baza podataka podržana je preciznim istraživanjima, koju može lako pregledati i razumeti različita publika, od stručnjaka do entuzijasta ili znatiželjnika. “

Kontakt: Benjamin Zurstrassen | b.zurstrassen@hortamuseum.be | hortamuseum.be

 

Bazilika Svetog Krsta, Leče, Italija

Restauracija izuzetne fasade bazilike Svetog Krsta zasniva se na inovativnom procesu odabira tretmana i tehnika, koji je široko predstavljen stručnjacima, ali i široj javnosti i posetiocima kroz niz prilagođenih aktivnosti. Projekat restauracije izveden je u saradnji organizacija koja se bavi nadzorom nad radovima u oblasti arheologije, likovne umetnosti i pejzaža Brindizija i Leča (Superintendence of Archaeology, Fine Arts and Landscape of Brindisi and Lecce) zadužene za dizajn i upravljanje projektom, i nadbiskupije Leča, vlasnika crkve. Radove na restauraciji izvela je firma Nicoli S.p.A., Lekuile (LE). Projekat je finansirala EU preko regije Apulija iz Fonda za razvoj i koheziju 2007-2013 i Italijanskog Ministarstva kulture.

Žiri je primetio da je „lokalna zajednica snažno uključena u proces obnove koji se komunicira i objašnjava lokalnoj zajednici. Rešenja usvojena u ovom procesu odgovaraju lokalnom kontekstu i inspirativan su primer dobre prakse koji se može ponoviti na drugim lokacijama“.

Kontakt: Giovanna Cacudi | giovanna.cacudi@beniculturali.it | www.sabap-le.beniculturali.it

 

HAP4MARBLE - Očuvanje mermera hidroksiapatitom, Italija

Projekat HAP4MARBLE razvio je novi metod konzervacije mermernih umetničkih dela. HAP4MARBLE je finansirala Evropska komisija kroz pojedinačne stipendije za obuku i istraživanje u okviru programa Mari Sklodovska Kiri, u koje su bili uključeni Univerzitet u Bolonji, Prinston univerzitet iz  Sjedininjenih američkih država i Univerzitet u Getingenu u Nemačkoj.

Projekat HAP4MARBLE usmeren je ka glavnim atmosferskim procesima koji utiču na nasleđe i arhitekturu izrađenu od mermera. HAP4MARBLE je stvorio multidisciplinarno okruženje, koje kombinuje nauku o materijalima, biomaterijalima, mikro-mehanici i petrofizici sa očuvanjem kulturnog nasleđa. Tokom projekta sintetizovan je hidroksiapatit (HAP), mineral koji je sadržan u ljudskim zubima i kostima, u cilju otklanjanja posledica od atmosferskih uticaja na spoljašnjost i unutrašnjost mermernih umetničkih dela.

Inovativni tretman koji je nastao kao rezultat udruženih kompetencija i međunarodne saradnje sprečava oštećenje mermera razvojem površinske prevlake HAP-a.

„Tehnika se može ponoviti i testirati u širokom obimu na raznim lokacijama. Takođe, ostvaren je pozitivan društveni uticaj ovog projekta pružanjem pomoći zajednicama i zainteresovanim stranama izvan istraživačke zajednice “, izjavio je žiri.

Kontakt: Enrico Sassoni | enrico.sassoni2@unibo.it | events.unibo.it/hap4marble

 

AP Valeta, Malta

Osnovana 1991. godine, AP Valletta je istraživačka firma za arhitekturu i dizajn sa sedištem u Valeti na Malti, koja pruža usluge arhitektonskog inženjeringa, restauracije i dizajna enterijera već 30 godina. Međunarodni i interdisciplinarni tim AP Valletta, u saradnji sa drugim arhitektama i profesionalcima, razvija raznovrstan portfolio koji uključuje urbane pejzaže, objekte kulture, poslovne i stambene zgrade, maloprodajne i ugostiteljske objekte, kao i industrijsku infrastrukturu. Njihovi radovi i intervencije zasnivaju se na temeljnom istraživanju i iznalaženju kreativnih rešenja za probleme zasnovanih na uvažavanju i valorizaciji javnog prostora, vrednosti nasleđa i savremenih doprinosa blagostanju i kulturnom životu lokalnih zajednica.

AP Valeta je istinski prihvatila istorijsko okruženje Valete kao važnu strukturu identiteta firme. Žiri se posebno osvrnuo na dinamičnu perspektivu kompanije: „Njen rad je zasnovan na teorijskom principu da nasleđe nije statično, već da je u stalnoj evoluciji. Kompanija je od Valete stvorila sopstvenu živu laboratoriju za testiranje novih ideja o nasleđu. “

Kontakt: David Felice | davidf@apvalletta.eu | www.apvalletta.eu

 

Projekat Severni Liban, Italija / Liban

Projekat Severni Liban (NoLeP) je arheološki istraživački projekat kojim se istražuje površina od oko 100 km2 u Kuri, regionu smeštenom u blizini savremenog grada Tripolija. Da bi se postigli ciljevi NoLeP-a, formiran je zajednički italijansko - libanski multidisciplinarni tim sa Univerziteta u Udinama i Libanskog univerziteta, uz učešće Generalnog direktorata za libanske antikvitete (DGA) i Instituta francais du Proche-Orient (IFPO) ) u Bejrutu. Finansijsku podršku pružili su Univerzitet u Udinama, italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje i NVO COSV.

Posle tri godine terenskog rada, 100 arheoloških nalazišta je ponovo otkriveno, a rezultati istraživanja široko su deljeni, zahvaljujući sveobuhvatnim istraživanja teritorije naseljene u antičkom periodu. Na ovaj način moguće je sagledati neverovatno bogat arheološki i kulturni pejzaž, u kojem su poznati gradovi cvetali još od bronzanog doba.

„Projekat je dobar primer pozitivnih efekata međunarodne saradnje vođene nasleđem u zemlji koja se suočava sa mnogim izazovima, ne samo u vezi sa nasleđem. Projekat je angažovao lokalno stanovništvo, podigao svest o ovom nasleđu i omogućio razmenu između lokalnih zajednica i međunarodnih stručnjaka “, izjavio je žiri.

Kontakt: Marco Iamoni | marco.iamoni@uniud.it | http://dium.uniud.it/
May Haider | may.haider@ul.edu.lb | http://cresh.ul.edu.lb

 

Prijatelji Brigena i Fondacija Brigen, Bergen, Norveška

Godine 1962. osnovani su Prijatelji Brigena i Fondacija Brigen da bi zaštitile preostale drvene zgrade u istorijskoj lučkoj četvrti Bergen. Danas su Prijatelji Brigena aktivni promoter istorije trgovine Hanzeanske lige u Norveškoj i izvan nje, a uz podršku EU za prekograničnu saradnju, doprinose oživljavanju vekovnih međuevropskih veza i međukulturnih odnosa.

Ovaj čudesni primer formiranja nordijskog srednjovekovnog grada i dalje ostaje osnova za uspostavljanje vitalnih međunarodnih odnosa. Uz finansijsku podršku EU, uspešno je sproveden niz međunarodnih projekata, kao što je „Zaštita istorijskog priobalja- Studija Brigen u Bergenu“, sa partnerima iz Engleske, Poljske i Holandije i podršku programa Culture 2000; „Specijalizacija u tradicionalnim zanatima za očuvanje zajedničkog evropskog nasleđa od drveta“ sa partnerima iz Litvanije, Poljske, Slovačke i Nemačke.

Žiri ističe ulogu udruženja u razmeni znanja i iskustva u lokalnom kontekstu i u inostranstvu: „I Fondacija Brigen i Prijatelji Brigena neprestano teže da pokažu važnost restauracije i očuvanja nasleđa predstavljanjem svog rada međunarodnim posetiocima Bergena i razmenom znanja sa različitim grupama zainteresovanih za nasleđe, uglavnom iz nekadašnjih gradova Hanzeanske lige, ali i šire. Ovi napori rezultirali su uspostavljanjem brojnih partnerstava. Oni su čudesan primer za druge drvene građevine“.

Kontakt:  Bernt-Håvard Øyen | oyb@stiftelsenbryggen.no | stiftelsenbryggen.no

 

Očuvanje vinskih podruma Negotinske krajine, Srbija

Ovaj dugoročni projekat konzervacije usredsređen je na restauraciju pivnica, izuzetnih primera narodnog graditeljstva koje se nalaze u Negotinskoj krajini. U 2010. godini Negotinske pivnice uvrštene su na Preliminarnu listu UNESCO-ve svetske baštine. Od tada je uspostavljeno dugoročno partnerstvo između Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije sa Kulturnim nasleđem bez granica (CHvB), švedskom organizacijom sa središtem u Tirani (kasnije CHvB Albanija), radi udruživanja snaga i započinjanja obnove vinskih podruma kroz godišnje Regionalne restauratorske kampove. Ovi kampovi su pomogli da se premosti jaz u finansiranju restauracije i obezbedi obuka u akademskim i zanatskim disciplinama.

Godine 2018. započeo je međunarodni projekat Letnja škola arhitekture Grupe arhitekata, koji je na pivnice doveo stručnjake i učesnike iz celog sveta.

„Ovaj projekat je angažovao stručnjake i studente iz više disciplina, sa Balkana i iz mnogih drugih zemalja. Ovi edukativni kampovi pomažu u obnovi vinskih podruma, ali su takođe omogućili važan prenos i razmenu zanatskih veština i na lokalnom i na međunarodnom nivou “, naglasio je žiri.

Kontakt:  Bosiljka Tomašević | bosiljka.tomasevic@heritage.gov.rs | www.heritage.gov.rs/latinica

 

Restauracija zidnih slika od kože u Dvorani kraljeva Alhambre, Španija

Jedinstvena kolekcija zidnih slika od kože koja ukrašava svodove Dvorane kraljeva palate Alhambra pažljivo je obnovljena zahvaljujući plodnoj međunarodnoj saradnji različitih organizacija i kompanija iz Španije, Francuske, Italije i Belgije. Radovima na restauraciji rukovodili su Andaluzijski institut za istorijsko nasleđe (IAPH) i Savet Alhambre i Generalife, koji je finansirao projekat.

Projekat je uključio Nacionalni centar za naučna istraživanja iz Pariza, zajedno sa Univerzitetom Pablo de Olavide i Univerzitetom u Sevilji. Stručnjaci za restauraciju Saveta Alhambre i Generalife i osoblje IAPH razmenili su tehničko znanje sa evropskim stručnjacima iz italijanskog Ministarstva za zaštitu i istraživanje u Rimu, Laboratorije za biološka istraživanja Italijanskog centralnog istraživačkog instituta i Kraljevskog instituta za kulturno nasleđe u Belgiji.

„Ovo izuzetno nasleđe ima međunarodni značaj zbog konteksta bogate istorijske međukulturne razmene u kojoj je stvoreno. Njegova jedinstvenost i retki i neobični izazovi zaštite omogućili su izgradnju strateških odnosa saradnje između interdisciplinarnih i međunarodnih stručnjaka“, naglasio je žiri.

Kontakti: Antonio Peral (staff and technical contact) antoniog.peral@juntadeandalucia.es |Jesús Bermúdez (staff and technical contact) jesusv.bermudez@juntadeandalucia.es  | Inma García Leyva (press and information) comunicacion.pag@juntadeandalucia.es | www.alhambra-patronato.es

 

EU-LAC muzeji - muzeji, zajednica i održivost u Evropi, Latinskoj Americi i Karibima, Velika Britanija

EU-LAC Muzeji je međunarodni tim od 35 muzejskih profesionalaca, istraživača i kreatora kulturne politike širom Evropske unije (EU), Latinske Amerike i Kariba (LAC). Od 2014. godine, ova međunarodna saradnja zajednički je razvila nova znanja o razvoju muzejske zajednice, omladinskom radu i digitalnom kustosiranju, kako bi ispitala i promovisala viziju muzeja usmerenu na potrebe zajednice. Do danas je ovaj projekat uspešno uspostavio razmenu i poboljšao odnose između 154 države sa 108.365 ljudi koji su se lično ili putem mreže uključili u aktivnosti projekta i njegovu Internet prezentaciju.

Impresivna veličina ovog poduhvata obezbeđena je kroz program Horizont 2020 EU za  istraživanje i inovacije. Partneri na projektu su Univerzitet St Andrews u Škotskoj (koordinator), ICOM, Katolički univerzitet u Peruu, Muzej Kostarike, Univerzitet u Čileu, Univerzitet Zapadne Indije, Univerzitet Valensia u Španiji i Nacionalni muzej arheologije u Lisabonu, Portugal.

Žiri je posebno istakao vrednost međukulturnih, interkontinentalnih i međunarodnih odnosa koje su stvorili i održavali muzeji EU-LAC: „EU-LAC je dobro uspostavljena međunarodna mreža koja deli kulturne vrednosti kroz upravljanje i brigu o kulturnim objektima i spomenicima. Ne samo da predstavljaju međunarodnu saradnju između stručnih organizacija, mreža je postepeno izgradila zajednicu sa mnogo manjih organizacija u sektoru kulture u različitim delovima sveta, stvarajući zajednički jezik identifikovanjem zajedničkog cilja. “

Kontakt: Karen Brown | keb23@st-andrews.ac.uk | www.st-andrews.ac.uk

 

KONTAKTI

 

ILUCIDARE

Clémentine Daubeuf,

Communication manager

cdaubeuf@keanet.eu

+32 2 289 26 09

Europa Nostra

Lorena Aldana,

European Policy Coordinator
lao@europanostra.org,

M +32 496 73 82 46

European Commission

Susanne Conze,

susanne.conze@ec.europa.eu

+32 2 298 02 36

Evropa Nostra Srbije

europa.nostra.serbia@gmail.com

 

 

 

 

PRONAĐITE VIŠE

 

ILUCIDARE

 

Fotografije i video