Novi evropski Bauhaus – Priče iz Srbije

06.06.2022

 

 

Novi evropski Bauhaus je inicijativa Evropske komisije koja povezuje Zelenu agendu kao viziju razvoja Evrope sa konkretnim životnim prostorima i iskustvima građana i građanki. Novi evropski Bauhaus predstavlja i otvoreni poziv svima da zamislimo i zajedno izgradimo budućnost koja podrazumeva održiv urbanistički razvoj inspirisan umetnošću, kao i ekonomski i društveni razvoj u skladu sa prirodom i očuvanom životnom sredinom. Tim povodom širom Evrope, sa centralnim događajem u Briselu, od 9. do 12. juna 2022. održava se Festival Novog evropskog Bauhausa.

U okviru Festivala, Evropa Nostra Srbija i Nova Iskra organizuju debatni program „Novi evropski Bauhaus- Priče iz Srbije“. Događaju će prisustvovati predstavnici civilnog društva, inovativnih malih i srednjih preduzeća posvećenih održivom razvoju, očuvanju kulturne baštine, principima zelene i cirkularne ekonomije i urbanog planiranja. Događaj se snima i biće prikazan na zajedničkoj platformi Novog evropskog Bauhausa čime ukazujemo na značaj ove inicijative u Srbiji, a istovremeno predstavljamo dobre prakse iz Srbije pred publikom Evropske unije, i to:

 

- Posle 2000-te - kako napraviti laboratoriju budućnosti sa fokusom na održivost? - Ivan Manojlović, Nova Iskra;

- Publikacija „U potrazi za javnim interesom: Dometi urbanizma” (2022), urednice: dr Danijela Milovanović Rodić, Ljubica Slavković, dr Marija Maruna. - Ljubica Slavković, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Nova planska praksa;

- Projekat rehabilitacije i konzervacije negotinskih pivnica - Jelica Jovanović, Grupa arhitekata;

- Civilno društvo u akciji - aktivnosti organizacija civilnog društva u Srbiji u sprečavanju projekta „Gondola“ na Beogradskoj tvrđavi - Višnja Kisić, Evropa Nostra Srbija;

- Posebno video obraćanje sa NEB Festivala u Briselu – Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka Europa Nostra.

 

Razgovor se vodi na engleskom jeziku. Snimak događaja biće emitovan na platformi Festivala u subotu 11. juna u 17:00 časova za evropsku publiku. Događaj je pomogla Fondacija „Heinrich Böll“ u Beogradu. Moderira Vesna Marjanović, generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija.