OTVOREN POZIV: NAGRADE EU I EVROPA NOSTRE ZA 2021

19.07.2020

Otvoren poziv za prijavljivanje za Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evopa Nostre za 2021!

Ovo je prilika da se priznaju inspirativna dostignuća evropskih arhitekata, stručnjaka u domenu kulturnog nasleđa, profesionalaca, volontera, javnih i privatnih institucija i lokalnih zajednica!

 

Godišnje Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evopa Nostre, najviše evropsko priznanje u domenu kulturnog nasleđa, prepoznaju i promovišu najbolje prakse u domenu zaštite i unapređivanja  materijalne i nematerijalne kulturne baštine; podstiču međunarodnu razmenu znanja širom Evrope; podižu svest i razumevanje kulturnog nasleđa Evrope; i dodatno podstiču izuzuetna dostignuća i inicijative putem isticanja primera dobre prakse.

Nagrade odaju priznanje izuzetnim dostignuća u oblasti nasleđa u Evropi i dodeljuju se iz sledeće četiri kategorije:

Konzervacija - Izuzetna dostignuća iz konzervacije, unapređenja i adaptiranja za upotrebu u nove svrhe.

Istraživački rad - Izuzetna vrhunska istraživanja koja dovode do konkretnih efekata u konzervaciji i unapređenju kulturnog nasleđa.

Individualni i grupni projekti - Projekti pojedinaca ili organizacija čije zasluge tokom dužeg vremenskog perioda pokazuju izuzetne rezultate u zaštiti, konzervaciji i unapređenju kulturnog nasleđa.

Edukacija, obuka i podizanje svesti - Inovativne inicijative vezane za edukaciju iz oblasti zaštite nasleđa, kao i programe obuke iz konzervacije radi podizanja svesti o kulturnom nasleđu.

 

U 20211. biće nagrađeno do 30 izvanrednih projekata iz cele Evrope, a među njima će biti dodeljena 4 Grand Prija uz novčanu nagradu u iznosu od 10.000 evra. Jedan projekat dobiće nagradu “Izbor publike”, nakon glasanja putem interneta koje sprovodi Europa Nostra- evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom nasleđu.

Takođe, među kandidatima koji se prijavljuju na konkurs Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evopa Nostre, biće dodeljene dve ILUCIDARE specijalne nagrade za izuzetna dostignuća u promociji nasleđa kao resursa za inovacije i međunarodne odnose.

Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evopa Nostre pokrenula je Evropska komisija 2002. godine i od tada je vodi Europa Nostra, uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske Komisije. ILUCIDARE specijalne nagrade finansira Horizon 2020, program Evropske unije za istraživanje i inovacije.

Nagrade su donele velike dobiti pobednicima, kao što su veća (inter)nacionalna vidljivost, dodatno finansiranje i povećani broj posetilaca.

 

Predložite nam primer dobre prakse ili projekta iz Srbije ili nam se obratite za sugestije i podršku ako želite da aplicirate za nagradu!

Prijavu možete podneti ovde.

Rok za podnošenje prijava je 1. oktobar 2020.