Plasido Domingo u Beogradu

17.12.2014

Kulturno nasleđe je veliki potencijal Srbije

Predsednik Evropa Nostre, Plasido Domingo, posle uspešnog koncerta u beogradskoj Areni u Beogradu 8. decebmra 2014. uputio je poruku o važnosti kulture građanima i donosocima odluka u Srbiji:

"Imate izuzetno vredno i bogato kulturno i prirodno nasleđe. To je strateški izvor vaše budućnosti! Budite ponosni na to, i dobro ga čuvajte! Investirajte u njega! Ne dozvolite da kratkoročni ciljevi nadvladaju dugoročni značaj očuvanja tih blaga za buduće generacije. Uvek se setite: kreativna energija i talenti vaših mladih generacija inspirisani i osnaženi našim zajedničkim kulturnim nasleđem, to je istinski zlatni rudnik Srbije i pokretač njenog razvoja!" rekao je Domingo u intervjuu za Večernje novosti.

 

Domingo se tokom posete Beogradu sastao i sa gradonačelnikom Beograda, Sinišom Malijem, sa kojim je između ostalog razgovarao o važnosti kulture i kulturnog nasleđa Beograda i Srbije. Uz Plasida Dominga u Beogradu je boravila i Sneška Mihailović Kvadvlih, generalni sekretar Evropa Nostre.

 

Prošlog avgusta Plasido Domingo dao je ekskluzivni intervju za Večernje novosti sa naglaskom na njegove poglede kao predsednika Evropa Nostre:

 

“Evropa u kojoj danas živimo je naše zajedničko neverovatno dostignuće, u poređenju sa brojnim problematičnim trenucima u istoriji Evrope. Samo zajedno možemo očuvati mir u Evropi i naći izlaz iz današnje krize. Ova kriza je pre svega kriza vrednosti, poverenja i samopouzdanja. Ako želimo da očuvamo Evropu i borimo se protiv različitih skeptičnih i destruktvnih sila koje rastu širom Evrope, moramo iznova otkriti i potstaknuti naše kulturne vrednosti.”

 

“Takođe, moramo razumeti i prigrliti naše mnogobrojne identitete kao izvor bogatsta, a ne kao znak slabosti. Jednako sa ponosan što sam Španac i Evropljanin! Kao što i vi možete biti jednako ponosni što ste Srbi i Evropljani. Naše kulturno nasleđe priča priče o Evropljanima, koji su oduvek imali interakcije koje prevazilaze generacije, kulture i granice. Kultura i kulturno nasleđe su ključni resursi Evrope. Naši lideri bi stoga trebalo da daju ovim pitanjima ključno mesto u politikama i prioritetima.” zagovara Plasido Domingo.

 

Za više informacija pogledajte:

www.europanostra.org/news/546