Pogledi sa strane: ideje razvoja Petrovaradinske tvrđave

26.07.2018

 

 

Javne prezentacije 

Pogledi sa strane: ideje razvoja Petrovaradinske tvrđave

12. avgust u 19h, PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin

 

Šta se desi kada preko 30 stručnjaka različitih struka iz 26 zemalja sa svih 5 kontinenata, boravi na istom prostoru, istražuje ga, ukršta svoja znanja i iskustva i mašta o mogućim scenarijima razvoja tog prostora?

 

Upravo ćemo to imati priliku da iskusimo u Petrovaradinu od 6. do 13. avgusta, kada se dešava prva Međunarodna letnja akademija na temu upravljanja istorijskim gradskim predelima! Fokusirana na izazove, potencijale i perspektive razvoja Petrovaradinske tvrđave, akademija okuplja 30 stručnjaka - urbanista, konzervatora, turizmologa, umetnika, kustosa i drugih - koji će raditi u Petrovaradinu uz ključne lokalne aktere i vodeće praktičare i teoretičare za upravljanje istorijskim gradskim predelima širom Evrope. Pored predavanja, diskusija i istraživanja Tvrđave, učesnici će kroz direktan terenski rad, a shodno svojim strukama i iskustvima osmišljavati scenarije razvoja, projekte i preporuke za područje Tvrđave i njenog Podgrađa.

 

Njihove inicijalne ideje, predloge i perspektive imaćemo priliku da čujemo na javnom događaju Pogledi sa strane: ideje razvoja Petrovaradinske tvrđave, koji je ujedno i završni događaj Letnje akademije. Ovo je i prilika za zainteresovane građane i građanke da daju svoje komentare i sugestije timovima i uključe se u proces maštanja o budućnosti Tvrđave. Prezentacije će biti na engleskom jeziku, a imena i biografije svih učesnika i učesnica možete pogledati ovde.

 

Međunarodna letnja akademija jedna je od aktivnosti u okviru projekta Slučaj Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelima koji sprovode Evropa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi sad i Fakultet za sport i turizam Novi Sad, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra, i Globalnom opservatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO-a. Projekat se sprovodi u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018 i Novi Sad 2021 Evropske prestonice kulture, a finansijski je podržan od strane britanske fondacije The Headley Trust i Fondacije NS2021.