PROGRAMI ZA UGROŽENO NASLEĐE

31.08.2014

Kroz višedecenijske kampanje i program “7 najugroženijih” dajemo glas ugroženom nasleđu i radimo na njegovom očuvanju i revitalizaciji.

Evropa Nostra Srbija podržava, pokreće i sprovodi u Srbiji programe, misije i kampanje vezane za ugroženo nasleđe.

Bili smo deo višegodišnje misije Evropa Nostre za ugroženo i uništeno nasleđe na Kosovu. Učestvovali smo u kampanji Spasimo Suboticu za očuvanje starog gradskog jezgra Subotice od ubrzanog neplanskog građevinskog razvoja i pravili kampanju za rekonstrukciju Muzeja Vuka i Dositeja u Beogradu. Reagovali smo povodom rušenja zgrada Generalštaba, izgradnje hotela Zahe Hadid ispod Kalemegdana i promene prostornog plana grada Beograda. U partnerstvu sa Banca Intesom pokrenuli smo projekat Mesto koje volim, kojim se obnavljaju omiljena kulturno-istorijska mesta građana Srbije.

Kao članovi Mreže za nasleđe jugoistočne Evrope pisali smo apele civilnog sektora povodom očuvanja pejzaža, suzbijanja ilegalne trgovine nasleđem i valorizacije starih gradskih i ruralnih sredina. Nadležni smo za sprovođenje programa Evropa Nostre “7 najugroženijih” u Srbiji i na godišnjem nivou nominujemo za ovaj program nasleđe u Srbiji koje je ugroženo.

 

Program “Sedam najugroženijih”

Program “Sedam najugroženijih” utvrđuje ugrožene spomenike kulture širom Evrope i pokreće kako javne, tako i privatne organizacije na lokalnom, nacionalnom i širem evropskom nivou sa ciljem budućeg očuvanja spomenika kulture.

Program “Sedam najugroženijih” pokrenut je u januaru 2013, od strane Evropa Nostre u saradnji sa Institutom Evropske investicione banke kao suosnivačem i Savetom Evropske razvojne banke kao pridruženim partnerom. Uspešnost sličnog projekta Nacionalnog programa za istorijsku prezervaciju Sjedinjenih Američkih Država inspirisao je i kreiranje ovog programa. Kao takav, program “Sedam najugroženijih” nije finansirajući program, već služi kao katalizator za pokretanje sličnih akcija.

Svake godine Evropa Nostra je zadužena za podnošenje nominacija za ugrožene spomenike kulture širom Srbije za program „7 najugroženijih“. Uz nas, sve javne, građanske i privatne organizacije aktivne na polju očuvanja nasleđa su dobrodošle da svoje predloge i argumente povodom spomenika koje oni smatraju relevantnim podele sa nama i time pomognu pri nominaciji ugroženog nasleđa.

Prijave mogu biti podnete od strane članova Evropa Nostre ili partnerskih organizacija, državnih predstavništava u kojima Evropa Nostra deluje, ili pak javnih ili privatnih organizacija aktivninh na polju heritologije u državama u kojima Evropa Nostra nema svoja predstavništva.

Prijave se potom razmatraju od savetodavnog odbora sastavljenog od stručnjaka iz cele Evrope iz oblasti ocenjivanja i popularizacije baštine, kao i predstavnika Evropske investicione banke, koji spomenike biraju po sledećem kriterijumu: veza spomenika sa širom evropskom kulturom, nivo ugroženosti spomenika i spremnost lokalnih uprava za potencijalnu restauraciju i prezervaciju spomenika. Odbor Evropa Nostre pregleda listu nakon čega se ista, na godišnem kongresu, javno objavljuje.

Spomenicima kulture koji su nominovani kao sedam najugroženijih obezbeđuje se publicitet na širem evropskom nivou, dok Evropa Nostra sa lokalnim partnerima organizuje misije prezervacije i konzervacije izabranih spomenika uz pomoć stručnjaka iz cele Evrope. Rezultati i sugestije preduzetih akcija se sumiraju od strane stručnjaka u izveštaje i konkretne predloge za svaki od spomenika.

Za sada, arheološko nalazište Vinča je nominovano za ovaj program, plasirajući se među 14 najugroženijih spomenika kulture u 2013, dok je tokom 2014. godine subotička Sinagoga zvanično i izabrana kao jedan od 7 najugroženijih evropskih spomenika za tekuću godinu.

 

 

Saznajte više o programu “Sedam najugroženijih”:

Novosti > https://www.europanostra.org/category/7-most-endangered/
Kako se prijaviti > http://7mostendangered.eu/call-for-nominations/

“Sedam najugroženijih” 2013 > http://7mostendangered.eu/sites_list/selected-2013/
“Sedam najugroženijih” 2014 > http://7mostendangered.eu/sites_list/selected-2014/

Izveštaji sa ekspertskih misija > http://7mostendangered.eu/reports/

Slične kampanje > http://www.europanostra.org/other-campaigns/