Radionoca: “Skriveni uglovi Beograda”

29.11.2015

OTVORENI POZIV ZA UČESNIKE

Skriveni uglovi Beograda – Patricipativno mapiranje nasleđa grada

Pozivamo vas da se prijavite na radionicu: „Skriveni uglovi Beograda”, koja će biti organizovana u galeriji Štab i na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 11. do 13. decembra.

Radionica predstavlja deo projekta Virtuelno baštinjenje toposa Beograda koji Evropa Nostra Srbija vodi u saradnji sa Centrom za muzeologiju i heritologiju, a koji podrazumeva stvaranje „virtuelnog muzeja” Beograda (www.beopatrimonium.com), sa ciljem da se podigne svest o nasleđu grada (kao i nasleđu uopšte) među mladima Beograda. Stoga, svaki posetilac pomenutog portala je putem interaktivne platforme pozvan da predstavi svoj ugao Beograda, te sećanje koje za ovo mesto vezuje. Takođe, posetilac može da pretražuje i na sajtu dostupne poglede i interpretacije grada koje su istraživači projekta i studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu predložili.

Neki od ciljeva ove radionice su da naglasimo značaj različitih stanovišta u vezi sa značenjem grada, da okupimo osobe zainteresovane za slične teme kako bi predstavile svoje projekte, da napravimo novi sadržaj za BeoPatrimonium online platformu, te da započnemo inspirativnu diskusiju koja bi doprinela stvaranju potencijalnih saradnji u budućnosti. Tokom prvog dela radionice „Skriveni uglovi Beograda” učesnici će biti u prilici da čuju o različitim primerima virtuelog mapiranja i potencijalima korišćenja tehnologije u predstavljanju nasleđa. Drugi segment radionice podrazumevaće praktičan rad, te će učesnici biti podsticani da posmatraju, dokumentuju i kreiraju prezentacije Beograda koristeći patricipativno mapiranje, metod koji omogućava učesnicima da doprinesu čitavom procesu, te debatuju o sopstvenom gledištu kako da predstave svoj grad. Planirano je da predavanja u petak 11. decembra drže rukovodioci različitih inicijativa korišćenja metode mapiranja, upotrebe tehnologije prilikom prezentovanja nasleđa grada, te različitih interaktivnih mogućnosti prezentovanja nasleđa, dok će praktičnu dvodnevnu radionicu 12. i 13. decembra voditi Rand Eppich, arhitekta-konzervator na brojnim internacionalnim projektima o virtuelnom nasleđu. Sve prezentacije će biti dodate na www.beopatrimonium.com.

Radionica „Skriveni uglovi Beograda” namenjena je studentima i mladim stručnjacima iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, ali i arhitekture, urbanizma, informacionih i komunikacionih tehnologija, zainteresovanih za promišljanje i prezentovanje nasleđa Beograda na interaktivan i savremen način. Stoga, radionica će okupiti 30 učesnika iz pomenutih oblasti. Osobe zainteresovane za radionicu su pozvane da do 5. decembra pošalju, na srpskom ili engleskom jeziku, svoje kratke biografije (max 200 reči), kao i kratko motivaciono pismo (max 500 reči) u kojem pojašnjavaju zašto su za pomenutu radionicu zainteresovani, na adresu: beopatrimonium@gmail.com. Radni jezik seminara u petak biće srpski, dok će radionica tokom vikenda biti delimično i na engleskom jeziku zbog inostranog predavača.

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i uz podršku galerije Štab u Beogradu.