SAOPŠTENJE EVROPA NOSTRE O MEMORIJALNOM KOMPLEKSU BOŠKO BUHA

25.01.2022

SAOPŠTENJE

Memorijalni kompleks “Boško Buha”

Kao evropska organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine, Evropa Nostra Srbija pozdravlja odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se otkaže javno nadmetanje preduzeća “Putnik Prijepolje” uključujući i Memorijalni kompleks "Boško Buha" na Jabuci. Ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, uprkos snažnim otporima struke, predstavnika lokalne zajednice i građana, bilo u velikoj opasnosti da nestane kao posledica zanemarivanja kulturne baštine u Srbiji.

Podsećamo da je Evropa Nostra Srbija poslednjih godina, podržavala aktivnosti civilnog društva da se ovaj lokalitet sačuva za buduće generacije, revitalizuje i obnovi. Naglašavamo da istorijski i društveni značaj ovog memorijalnog kompleksa danas ima posebno mesto. U vremenu koje obeležava revizionizam, negiranje antifašizma i drugih tekovina Drugog svetskog rata na kojima je izgrađena današnja posleratna Jugoslavija, Republika Srbija i čitava Evropa, ovakvo zanemarivanje kulturno-istorijskih spomenika koji simbolizuju borbu za slobodu, veoma je opasno.

Ističemo i da Memorijalni kompleks „Boško Buha“ ima tradiciju i potencijal da se razvija kao centar okupljanja mladih iz celog regiona, mesto pomirenja, interkulturnog dijaloga i kritičkog razmišljanja o prošlosti. Ovo izuzetno mesto, takođe je deo jedne šire kulturne i prirodne celine koju čine predeo izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik, Arheološko nalazište Grčko groblje u Hrtima na UNESCO listi svetske baštine, kao i manastir Mileševa.

Srbija se, kao potpisnica FARO konvencije, obavezala da će unapređivati zajedničko nasleđe Evrope koje je zajednički izvor pamćenja, razumevanja, identiteta, kohezije, stvaralaštva. Time se obavezala i da će negovati ideale, principe i vrednosti, proistekle iz iskustava stečenih kroz napredak i sukobe iz prošlosti na način koji podstiče razvoj miroljubivog i stabilnog društva, zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, demokratije i vladavini prava. Ostvarivanje prava na kulturno nasleđe može da podleže samo onim ograničenjima koja su nužna u demokratskom društvu radi zaštite javnog interesa, prava i sloboda drugih. Stavljanje kulturnog dobra od izuzetnog značaja pod stečajnu masu, svakako nije primer poštovanja kulturnog nasleđa Srbije i Evrope.

Pozivamo Vladu Republike Srbije da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks „Boško Buha“ i uloži sredstva da se on obnovi. Evropa Nostra Srbija spremna je da pruži svoj stručni i građanski doprinos projektu obnove i predlaže formiranje Odbora koji će uključiti predstavnike relevantnih javnih institucija, saveza i udruženja koji neguju sećanje na narodnooslobodilački rat, Saveza izviđača Srbije, đačkih parlamenata i organizacija civilnog društva koje se bave kulturom sećanja i očuvanjem kulturne baštine.

EVROPA NOSTRA SRBIJA

Beograd, 25.01.2022.