Saopštenje povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa

17.04.2022

Saopštenje povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa

Povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa koji se obeležava 18. aprila, organizacija Evropa Nostra Srbija apeluje na nadležne institucije, ustanove nasleđa i javnost da ulože znatno veći napor kako bi se obezbedila sistemska zaštita i adekvatno korišćenje kulturnog nasleđa.

Podsećamo da smo u oblasti kulturnog nasleđa previše često bili suočeni sa procesima koji su potpuno zanemarili javni interes i podredili ga ličnim interesima. Posebno govorimo o projektima koji ugrožavaju kulturno-istorijsko nasleđe i ekološke, prirodne i druge vrednosti u Srbiji.

Evropa Nostra Srbija je protiv svih procesa koji uvode lažne vrednosti, novih nacionalnih i verskih identiteta neutemeljenih na prošlosti i tradiciji, simulaciji prošlosti, površnoj interpretaciji nasleđa i tradicionalnih vrednosti. U prilog govore i brojni primeri promena urbane toponimije u starim gradskim jezgrima, obeležavanje prostora javnim spomenicima neadekvatnog volumena ili umetničkog kvaliteta, promena prepoznatljivih urbanih silueta i neodgovorna komercijalizacija nasleđa i urbanih ili turističkih prostora.

Na dan kada se u svetu obeležava Dan kulturnog nasleđa i u iščekivanju da se konstituišu političke institucije u Republici Srbiji i glavnom gradu, apelujemo da se aktivno promoviše otvorena komunikacija sa građanima, organizacijama civilnog društva i stručnom javnošću. To uključuje i istinsko i transparentno organizovanje javnih rasprava, posebno onda kada se procesi u praksi događaju veoma brzo, bez mogućnosti kvalitetnog institucionalnog i stručnog sagledavanja njihovih posledica.

Evropa Nostra Srbija se zalaže za sistemsku zaštitu nasleđa, insistira na poštovanju najviših profesionalnih standarda, potpisanih medjunarodnih konvencija i bori se protiv marginalizacije i zloupotrebe nasleđa u javnim politikama. Posebno zahtevamo da se obustave sve procedure oko urbanističkih projekata, građevinskih dozvola i dozvola za rušenje, za urbane delove Beograda i drugih gradova u Srbiji koji su bili pod prethodnom zaštitom, dok se ne proglasi njihova trajna zaštita ili dok se zaštita ne obezbedi odgovarajućim planskim ili urbanističkim aktima, usvojenim na valjan i demokratski način.

Takođe, kao članica panevropske mreže Evropa Nostre, nastavićemo sa kontinuiranim delovanjem u okviru organa ove prestižne evropske organizacije, kao i sa brojnim partnerima uz čiju podršku smo reagovali povodom radova na izgradnji žičare odnosno tzv. gondole između Kalemegdana i Ušća u Beogradu ili sprečavanje licitacije u vezi sa Memorijalnim kompleksom Boško Buha.

Skrećemo pažnju da očuvanje kulturne i prirodne baštine nije u suprotnosti sa ekonomskim razvojem i napretkom društva. Naprotiv. Upravo iz tog razloga naša organizacija se pridružila širokom frontu evropskih organizacija i pokreta koji su okupljeni oko inicijative Novi evropski Bauhaus. Cilj ove inicijative Evropske komisije je da poveže kreativni sektor, umetnike i građane u procese Evropskog zelenog dogovora koji nudi novu viziju razvoja inspirisanog životnom sredinom, estetikom i podsticanjem dijaloga među generacijama. Srbiji je potrebna nova vizija razvoja za XXI vek, koja uvažava klimatske promene, naučne činjenice, inovacije i potrebe građana koje podrazumevaju i vezu sa njihovom kulturnom i prirodnom baštinom.

Zbog toga, nastavljamo saradnju sa javnim ustanovama, organizacijama civilnog društva, grupama i pojedincima sa kojima delimo iste vrednosti u zajedničkom širokom frontu za promociju nove vizije Srbije koja čuva nasleđe i prepoznaje njegov značaj za savremeno društvo.

Evropa Nostra Srbija

Beograd, 18. aprila 2022.