Slučaj Petrovaradin

19.04.2018

 

 

Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima je projekat koji koristi izuzetan osmnaestovekovni gradski predeo Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu kao poligon za profesionalno usavršavanje mladih stručnjaka lokalno, regionalno i širom Evrope za odgovorno, održivo i razvojno upravljanje istorijskim gradovima. Istovremeno, projekat deluje i kao poziv za promišljanje trenutnih praksi upravljanja kulturnim dobrom Petrovaradinska tvrđava, učenje na osnovu ovo primera i zamišljanje alternativa za njegov budući razvoj.

 

Ključne aktivnosti projekta

Projekat počinje sa segmentom Slučaj Petrovaradin: Propitivanja - otvorenim pozivom za četiri istraživačka projekta koja imaju za cilj da unaprede razumevanje trenutnog stanja i ključnih izazova upravljanja i korišćenja kulturnog dobra Petrovaradin.

 

Nakon istraživačkih aktivnosti, počinjemo sa ključnim segmentom projekta Slučaj Petrovaradin: Učenja – u okviru kog realizujemo Letnju akademiju o upravljanju istorijskim gradskim predelima za 25 lokalnih, regionalnih i međunarodnih mladih stručnjaka koji se bave zaštitom, interpretacijom i upravljanjem kulturnim nasleđem, kao i razvojem kulturnog turizma i urbanim i pejzažnim planiranjem. Od 5-12. avgusta 2018, grupa mladih stručnjaka odabrana na javnom konkursu radiće u Petrovaradinu uz ključne lokalne stručnjake i vodeće praktičare i teoretičare za upravljanje istorijskim gradskim predelima širom Evrope.

 

 

Segment projekta Slučaj Petrovaradin: javna saslušanja predstavljaseriju javnih predavanja, diskusija, prezentacija i medijskih obraćanja, čiji je cilj da uključe i informišu širu javnost o sadašnjim izazovima i mogućnostima budućeg razvoja Petrovaradina.

 

Slučaj Petrovaradin: seminar za donosioce odluka - je seminar za urbaniste, konzervatore i donosioce odluka iz različitih gradova i opština u Srbiji - koji ima za cilj da upozna lokalne donosioce odluka sa savremenim praksama upravljanja istorijskim gradskim jezgrima i rezultatima projekta, kako bi podstakao razvoj istorijskih gradova zasnovan na očuvanju nasleđa. Aktivnosti zagovaranja za održivo upravljanje Petrovaradinom pratiće i publikacija Slučaj Petrovaradin: Dosije, koja predstavlja skup urađenih terenskih istraživanja Petrovaradina, međunarodnih primera dobrih praksi, i predloga i preporuka proizašlih sa Letnje akademije za stručnjake.

 

 

Organizatori i partneri projekta

Projekat sprovode Evropa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi sad i Fakultet za sport i turizam Novi Sad, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra, i Globalnom opservatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO-a. Projekat se sprovodi u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018 i Novi Sad 2021 Evropske prestonice kulture, a finansijski je podržan od strane britanske fondacije The Headley Trust i Foundacije NS2021.