Tribina: Putokazi u slikama Beograda

16.12.2014

U ponedeljak, 15. 12. 2014. godine u 12 časova u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, ul. Rige od Fere 4, održana je tribina Putokazi u slikama Beograda. Cilj ovog događaja bio je da se iz uglova istorije umetnosti, slikarstva, muzike, etnologije  i arhitekture govori o stanju baštine Beograda, da se podstakne razmišljanje o ambijentu u kome živimo i kako ga prikazujemo našim gostima, posetiocima, da se stimuliše aktivnost građana da i sami doprinose boljem izgledu naše prestonice ali i da sugerišu nove propise i zakon o zaštiti baštine,  pojedinih zdanja i celih ambijentalnih celina na savremen i kompleksan, integrativan način.


U razgovoru je konstatovano da postoje mnogi problemi vezani za zaštitu, da su zavodi izgubili na značaju, da se i dalje ne vodi dovoljno računa o spomenicima i kompletnom izgledu grada i da bi trebalo raditi na unapređenju obrazovnog sistema jer se kroz konkretne primere mladež na najbolji način upoznaje sa prošlošću i uči da neguje poštovanje prema nasleđu.

Kao uvodničar u razgovor, arh. Đorđe Pavlović, koji rukovodi Kulturnim centrom  „Dom porodice Pavlović“, izneo je brojne primere nepoštovanja zakonskih odredbi i uopšte lošeg ophođenja prema prošlosti Beograda, navodeći probleme beogradskih kalkana, neadekvatnih gradskih intervencija, parkova promenjenih ili zapuštenih izgleda i niza drugih slučajeva u kojima se ne vidi briga za lepšim izgledom grada. On je istakao da se sada oseća sve izraženija  potreba da se javno istupa i ukazuje na probleme Beograda.
Dr Smiljka Isaković, muzikolog i čembalistkinja, je uzela za svoje izlaganje  primer ulice Miloša Velikog i okolnih ulica u kojima se sistematski menja izgled, ukida zelenilo, gubi njihov nekadašnji šarm, posebno imajući u vidu ruševine velikih ministarstava koje već petnaest godina stoje neraskrčene.

U ime Evrope Nostre Srbija dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, je govorila o dobrim primerima memorijalnih mesta koja danas u Evropi, posebno u Francuskoj, zamenjuju klasične kipove ili biste. Za razliku od takvih spomeničkih ambijenata, u  Beogradu i Srbiji su gotovo nekontrolisano razvejani novi spomenici, posebno radovi Drinke Radovanović koji su potpuno lišeni modernog pristupa i na svoj način zagađuju životni prostor. Pomenula je i projekat Beograd na vodi o kojem se veoma malo zna a prema onome što je dostupno javnosti - on će u velikoj meri promeniti strukturu grada, kako u istorijskom, estetskom, tako i u socijalnom i ekonomskom pogledu. Istakla je nadu da će  građani više i organizovanije iskazivati svoje stavove u vezi sa nasleđem grada.

Inicijator izložbe slikarskih radova posvećenih fasadama Beograda, koja se upravo održava u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, mr Predrag Peđa Todorović, akademski slikar, je takođe izneo niz primera nebrige o Beogradu, nepoštovanja njegove prošlosti i istakao potrebu da se svi zajedno založimo za lepši, čistiji i prosperitetniji Beograd. Na kraju je dr Maša Vukanović, etnolog, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, pokazala niz grafita po fasadama Beograda po kojima čitamo određene ne samo likovne već i socijalne poruke koje bi trebalo izučavati i uzimati u obzir jer one su mnogo dublje od običnih žvrljanja po čistim zidovima.

Publika je živo učestvovala u diskusiji a mnogi su ispoljili spremnost da se angažuju, da pomognu da se Beograd čuva i bude lepši. Međutim, bez dobro zasnovane, ozbiljne strategije, organizacije i masovne podrške - i ovakva tribina će biti samo još jedan od slabašnih ventila na kojima se rečima a ne delima borimo....
.