UŽIVAM I ČUVAM

04.10.2014

Kreativne radionice za male čuvare baštine – Uživamo i čuvamo nasleđe svog grada!

Projekat Uživam i čuvam ima za cilj da razvije pozitivan, odgovoran i aktivan odnos osnovaca prema svom okruženju – gradu u kome žive i njegovim prirodnim i kulturnim specifičnostima, a kroz to i stvaranju zdravijeg vrednosnog sistema, suzbijanju ksenofobije i očuvanju životne sredine.

Projekat je zamišljen da deluje u nacionalnim razmerama, i već je s uspehom realizovan u vidu pilot projekata u Sremskim Karlovcima 2011. godine i Novom Pazaru 2013. godine. Za sprovođenje projekta u 2014. godini izabrani su Novi Pazar i Subotica koje odlikuje raznolikost i multikulturalnost ali nažalost i netrpeljivost prema različitosti i kulturnom nasleđu koje pripada različitim zajednicama.

Projekat se realizuje kroz seriju kreativnih radionica u kojima se učenici kroz igru, kvizove, 3D mape baštine, šetnje i razgovore upoznaju sa pojmom prirodne i kulturne baštine, vrednostima o kojima ona svedoči. Učenici kroz radionice izgrađuju svest o važnosti razumevanja baštine, njenog održivog korišćenja i očuvanja bez obzira na nacionalnu, versku, etničku i svaku drugu pripadnost. Kako bi se podigla svest ne samo ove ciljne grupe, već i šire populacije, od učeničkih radova i tumačenja baštine, kao završni segment radionica, orgnizuje se izložba na centralnom gradskom trgu, kao i dodela diploma Malih čuvara baštine svim učesnicima.

Kao rezultat metodologije rada sa učenicima planirana je izrada priručnika za edukaciju dece o baštini i seminara za nastavnike osnovnih škola koji će ih upoznati sa osnovnim konceptima vezanim za baštinu i načinima na koji oni mogu da se uključe u školski kurikulum građanskog vaspitanja, istorije i poznavanja prirode.

Projekat je realizovan od strane Evropa Nostra Srbije u sardanji sa Centrom za muzeologiju i heritologiju i Centrom za razvoj kuture dečijih prava C31 iz Beograda, dečijim centrom Duga iz Novog Pazara, Istorijskog arhiva Stari Ras, grupe građana Save Subotica i udruženja građana Authentic Vojvodina iz Subotice. Projekat je finansiran od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije,

 

Partneri:

authentic vojvodina logo  DUGA logo       nasmesi se subotici_ logo

CMiH logoC31 logo

 

Finansirano od strane:

ministarstvo kulture logo krive

Autor projekta: Višnja Kisić

Koordinatorke projekta: Sara Sopić i Ivana Zarić